Björn Sundelin

Formgivaren Björn Sundelin växte upp på en gård utanför Örnsköldsvik. Redan i tidig ålder byggde han tillsammans med sin bror egna leksaker och utforskade ständigt nya sätt att hitta lösningar till behov. Inget var omöjligt. En inställning som syns i Björns design även idag. Björns design inspireras ofta av grundläggande behov. Resultatet blir produkter med ett tydligt ändamål som karaktäriseras av en enkelhet som samtidigt utmärker sig.

Om sin prisbelönta gungelefant Gungel säger Björn så här:

- Jag ville skapa något fint att ge till min dotter på hennes ettårsdag. Tanken var att formge något i ett naturligt och miljövänligt material som hon kunde leka med. Jag fastnade för gunghästar men ville att min design skulle särskilja sig från de som redan fanns.

Med starkt fokus på form, från konstruktion till funktion, är Gungel tillverkad i 100% björkplywood som enkelt monteras helt utan verktyg eller skruvar. Björn Sundelins ambition med projektet var att skapa en annorlunda gunghäst som både skulle vara enkelt för användaren att sammanfoga men även att tillverka. Samtidigt skulle det vara en gunghäst som skulle kunna stå framme utan att behöva städas undan vid besök.

- Jag strävade efter en enkelhet i såväl form som i konstruktion och funktion och resultatet blev en gungelefant i björkplywood. Konstruktionen bygger på halvt i halvt och låser sig själv när man sammanfogat den, säger Björn Sundelin.