Axel Abrahamsson & Olle Hiort

Inför Stockholm Design Week presenterar Designtorget årets samarbete mellan formprogrammet på Beckmans Designhögskola och industrilinjen på Konstfack: en bit av Skandinavien som får följa med hem. 10 nya produkter av 19 designtalanger lanseras i begränsad upplaga hos Designtorget Kulturhuset och online.

För fjärde året i rad samarbetar Designtorget med designskolan Beckmans och nytt för i år även med Konstfack. Studenternas uppdrag var att skapa en produkt som kan fungera som gåva från ett besök i Sverige, den får med andra ord inte vara för stor och den ska ha en hög designgrad. I team om två har studenterna skapat ett varumärke, tagit fram en produkt som de producerat i en serie om 10 exemplar.

Formgivarna Axel Abrahamsson & Olle Hiort från industrilinjen på Konstfack har tagit fram Ärg, två tillhörande kopparvaser med forminspiration hämtad från Falu koppargruva. 

- Under 1600-talet var Falun Europas största exportör av koppar och av restprodukterna skapades den klassiska färgen Falu-röd. Detta gör kopparn till en stark symbol för svensk industri och design, och föranledde oss till att experimentera med dess möjligheter. Patinan på vaserna är ett resultat av materialets åldring och från upphettningen vid dess tillverkning. Istället för att putsas bort lyfts det här fram. Variationen i ytorna tillåter vaserna att passa mot varandra på flera olika sätt. Skillnaden i storlek gör att man kan kombinera kortare blommor med längre växter.